Anton Mecht Spronk wint Dutch Classical Talent Award 2021

Anton Mecht Spronk wint Dutch Classical Talent Award 2021

Dinsdagavond 21 september heeft Anton Mecht Spronk de finale gewonnen van Dutch Classical Talent in TivoliVredenburg, Utrecht. Anton Mecht Spronk wint een geldbedrag van €10.000. De cellist ontving ook de publieksprijs.

De vakjury over Spronk : “Anton presenteerde een origineel programma met een heldere programmalijn. Toegankelijk hedendaagse stukken waarin hij de ziel zocht van de volksmuziek. Uit zijn prachtige cello hoorden wij instrumenten klinken. Virtuoos en karaktervol spel.”

De volgende finalisten presenteerden zich aan jury en publiek: Seán Morgan Rooney, Anton Mecht Spronk en Marion Dumeige. Het publiek kon in de pauze  hun stem uitbrengen voor de Publieksprijs en koos ook Spronk als favoriet. Daarmee wint hij een concert in TivoliVredenburg in seizoen 2022/2023. Het finaleconcert in TivoliVredenburg wordt woensdagavond 22 september uitgezonden in het Avondconcert op NPO Radio4.

Dutch Classical Talent Tour & Award

Dutch Classical Talent Tour & Award is een talentontwikkelingstraject van 18 maanden voor jonge musici in de leeftijd tot en met 28 jaar (zangers tot en met 30 jaar) die studeren of zijn afgestudeerd aan een van de Nederlandse conservatoria. Het Tour & Award-traject bestaat uit een coachingsprogramma, een tour langs de twaalf belangrijkste Nederlandse concertzalen en als afsluiting een spannende finale.

Uitdagende editie

De selectie als finalist is al een prijs op zich. Cécile Gouder de Beauregard, coördinator van Dutch Classical Talent: “Ondanks de flinke uitdagingen waarmee de drie finalisten van deze editie te maken kregen, zijn er drie prachtige programma’s ontstaan. Ze hebben zich laten inspireren door de natuur, volksmuziek en de liefde. Met vereende krachten hebben Seán, Anton en Marion en alle deelnemende zalen ervoor gezorgd dat de concerten van hun tours op een ander moment konden worden ingehaald. Ze hebben het fantastisch gedaan en we zijn er trots op dat we hen kunnen toevoegen aan het indrukwekkende lijstje Dutch Classical Talent laureaten. De mogelijkheid die de finalisten krijgen om onder begeleiding een boeiend programma samen te stellen en het programma vervolgens twaalf keer te mogen uitvoeren in de grote zalen in Nederland is uniek. Een prachtige manier om volop te experimenteren en zich in korte tijd op de kaart te zetten. Elk jaar is het weer een feest om getuige te mogen zijn van de nieuwste aanwinsten in de muziekwereld. De drie finalisten van dit jaar laten zien dat ze waardige opvolgers zijn van de laureaten van voorgaande jaren. Ze zijn alle drie markante persoonlijkheden en opvallende avonturiers met een indrukwekkend speelniveau, gedurfde programma’s en een verfrissende kijk op de muzikale toekomst.”

 

Dutch Classical Talent is een initiatief van de Nederlandse concertzalen en de JCP Stichting. De finale wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Angela E. beheerd door het Prins Bernard Cultuurfonds.

 

Jury finale 2021

Okke Westdorp | adjunct-directeur Conservatorium van Amsterdam (voorzitter)

Georges Mutsaers | directeur Wonderfeel

Annett Andriesen | alt/mezzosopraan, voormalig directeur Internationaal Vocalisten Concours

Hannes Minnaar | pianist

Ties Mellema | saxofonist

Kenne Peters | programmeur klassiek muziek Musis & Stadstheater Arnhem, en Stadsschouwburg en de Vereeniging Nijmegen

Rahul Gandolahage | muziekjournalist en radiomaker

Cécile Gouder de Beauregard | programmeur TivoliVredenburg