Jury

De auditieronden en finale van Dutch Classical Talent worden geleid door een vakjury in wisselende samenstelling met vertegenwoordiging van de deelnemende concertzalen.

De jury van de finale op 19 mei bestaat uit:

Tim Moen Manager Content NPO Radio 4 (voorzitter)
Als Manager Content bij dé klassieke radiozender van Nederland weet Tim Moen klassieke muziek bij een groot en divers publiek onder de aandacht te brengen. Hij gebruikt daarbij niet alleen de radio maar ook de vele online kanalen die hij tot z’n beschikking heeft. Eerder was hij o.a. Eindredacteur Klassiek bij AVROTROS en stond hij aan de basis van het zeer succesvolle Youtube-kanaal van AVROTROS Klassiek maar ook offline projecten als de concertserie Out of the Blue met het Radio Filharmonisch Orkest in TivoliVredenburg.

Peter Tra Hoofd Programma Klassiek TivoliVredenburg

Tamar Brüggemann, Directeur Wonderfeel
Tamar Brüggemann is een grote bekende in de wereld van de muziekorganisaties. Ze was werkzaam bij Organisatie Oude Muziek, Holland Baroque en Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, en ze is mede-bedenker, oprichter en directeur van het succesvolle klassieke muziekfestival Wonderfeel. Daarnaast is ze adviseur bij Fonds Podiumkunsten, en neemt ze deel aan een aantal internationale ateliers en ontwikkelingsprogramma’s.

Yoram Ish-Hurwitz, Pianist en artistiek leider Oranjewoud Festival
Pianist Yoram Ish-Hurwitz studeerde bij Danièle Dechenne en Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, bij György Sándor aan de Juilliard School in New York en in de solistenklas van Karl-Heinz Kämmerling. Naast vele concerten in Europa, de Verenigde Staten en Brazilië bracht hij acht solo-cd’s uit en een cd in samenwerking met violiste Noa Wildschut. Verder initieerde hij multidisciplinaire projecten als ‘Pelgrimsjaren’ en ‘Iberia’ rond de gelijknamige pianocycli van Liszt en Albéniz. Sinds 2012 is hij artistiek directeur van Oranjewoud Festival. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor het klassieke hoofdprogramma van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Naast musicus is Yoram lid van de culturele adviescommissies voor de provincies Gelderland en Overijssel en is hij sinds kort toegetreden tot de kring van adviseurs van de Raad voor Cultuur.

Jorinke van Deelen, Programmeur Het Concertgebouw
Jorinke van Deelen is sinds 2011 werkzaam bij Het Concertgebouw in Amsterdam. Ze programmeert uiteenlopende series, van Rising Stars in de Kleine Zaal, tot Klassieke Meesterwerken in de Grote Zaal. Als programmeur van de concertserie TRACKS, gericht op een jonge doelgroep, houdt ze zich bezig met het ontwikkelen van vernieuwende concepten en kijkt ze over de grenzen van de standaard concertsetting heen. Naast haar werkzaamheden als programmeur is Jorinke algemeen bestuurslid van het Nederlands Jeugd Strijkorkest. Jorinke studeerde hobo aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam. Tevens studeerde zij in 2010 cum laude af als musicoloog aan de Universiteit van Amsterdam.

Sven Arne Tepl, Algemeen & Artistiek Directeur van Residentie Orkest Den Haag
Sven Arne Tepl studeerde altviool en kamermuziek aan de Musikhochschulen van Detmold en Keulen bij de leden van het Amadeus Kwartet, Christoph Poppen en Nobuko Imai. In de Verenigde Staten studeerde hij altviool en kamermuziek in Hartford en New York bij Lawrence Dutton en het Emerson String Quartet. Hij was van 1998-2006 lid van het Utrecht String Quartet en van 2000-2007 solo-altist van Amsterdam Sinfonietta.

Sinds 2006 is Sven hoofdvakdocent altviool en kamermuziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij geeft wereldwijd masterclasses en is regelmatig jurylid bij nationale en internationale concoursen. Sven is als adviseur verbonden aan het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, was adviseur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en als commissaris aan het Noord Nederlands Orkest, het Delft Kamermuziek Festival en als jurylid verbonden aan de Nederlandse Muziekprijs. Momenteel is hij bestuurslid van het Nationaal Jeugd Orkest. Van 2013 tot 2016 was Sven tevens adjunct-directeur en hoofd Klassiek en Opleiding docent muziek aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 1 april 2016 is hij algemeen en artistiek directeur van het Residentie Orkest Den Haag.

Annett Andriesen, voormalig directeur Internationaal Vocalisten Concours en mezzosopraan
Annett Andriesen is al jaren de vrouw op het gebied van talentontwikkeling. Ze startte zelf jong, in 1967 en werkte samen met de grote Nederlandse operagezelschappen. Na een succesvolle internationale carrière als mezzosopraan stortte ze zich op het begeleiden van jongere artiesten. Ze leidde tien jaar lang het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch, en begeleidde het event tot de bekendheid die het nu heeft. Onder meer voor deze inzet is ze benoemd tot Officier in de orde van Nederlandse Leeuw.

Niels Bijl, Saxofonist
In Niels’ leven staan muzikaliteit en integriteit centraal. Of hij nu Bach speelt op baritonsax, JacobTV op alt, Baldwyn op sopraan of originele opdrachtwerken op zijn geliefde tenorsaxofoon, alles draait om het tot leven wekken van muziek. Niels Bijl is een uitzonderlijk veelzijdig saxofonist.

Zijn meest toonaangevende projecten zijn CDs met repertoire voor tenorsaxofoon, het Aurelia Saxofoon Kwartet, de Four Baritones, het Bariton Instituut en zijn samenwerking met Ronald Moelker en vele andere musici met bijzondere instrumentcombinaties zoals accordeon, harp en strijkkwartet.

Hoogtepunten uit zijn carrière zijn de solotournee Australië-Nieuw Zeeland in 2010, met hedendaagse composities afgewisseld met fantasieën van Telemann. Tournees met Sir Georg Solti’s World Orchestra for Peace. De theaterproductie Ik ben niet bang met René Groothof leverde hem een zilveren krekel op voor beste kindertheaterproduktie, uitgereikt tijdens het Theaterfestival Amsterdam 2012.