Jury

De auditieronden en finale van Dutch Classical Talent worden geleid door een vakjury in wisselende samenstelling met vertegenwoordiging van de deelnemende concertzalen.

De jury die de finalisten voor 2019-2020 heeft geselecteerd bestaat uit:

Tamar Brüggemann Directeur Wonderfeel

Tamar Brüggemann is een grote bekende in de wereld van de muziekorganisaties. Ze was werkzaam bij Organisatie Oude Muziek, Holland Baroque en Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, en ze is mede-bedenker, oprichter en directeur van het succesvolle klassieke muziekfestival Wonderfeel. Daarnaast is ze adviseur bij Fonds Podiumkunsten, en neemt ze deel aan een aantal internationale ateliers en ontwikkelingsprogramma’s.

Ties Mellema Saxofonist

Ties Mellema is al jaren een compleet unieke stem in de muziekwereld. Hij is mede-oprichter van het beroemde Amstel Quartet, een van de eerste saxofoonkwartetten die internationaal doorbraken. Zijn stijl kenmerkt zich door zijn drang naar exploratie en grenzeloosheid. Hij bracht talloze nieuwe stukken in première, zowel solo als in ensembles. Zijn bijzondere interpretaties van zowel muziek van Bach en Sweelinck als van Beck en Prince maken hem een van de meest veelzijdige saxofonisten van Nederland.

Jan Wijn Pianist en pianodocent Conservatorium van Amsterdam

Jan Wijn is de een van Nederlands belangrijkste pianopedagogen en leraar van een complete generatie toppianisten. Hij had zelf een glansrijke carrière als pianist, maar na een blessure aan zijn rechterhand legde hij zich volledig toe op het lesgeven. Al veertig jaar is hij hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast geeft hij masterclasses in binnen- en buitenland en is hij een veelgevraagd jurylid bij concoursen. Jan Wijn is Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Yoram Ish-Hurwitz Pianist en artistiek leider Oranjewoud Festival

Pianist Yoram Ish-Hurwitz studeerde bij Danièle Dechenne en Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam, bij György Sándor aan de Juilliard School in New York en in de solistenklas van Karl-Heinz Kämmerling. Naast vele concerten in Europa, de Verenigde Staten en Brazilië bracht hij acht solo-cd’s uit en een cd in samenwerking met violiste Noa Wildschut. Verder initieerde hij multidisciplinaire projecten als ‘Pelgrimsjaren’ en ‘Iberia’ rond de gelijknamige pianocycli van Liszt en Albéniz. Sinds 2012 is hij artistiek directeur van Oranjewoud Festival. In die hoedanigheid was hij verantwoordelijk voor het klassieke hoofdprogramma van Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Naast musicus is Yoram lid van de culturele adviescommissies voor de provincies Gelderland en Overijssel en is hij sinds kort toegetreden tot de kring van adviseurs van de Raad voor Cultuur.

Cécile Gouder de Beauregard Programmeur TivoliVredenburg

Cécile Gouder de Beauregard behoort tot de nieuwe generatie programmeurs. Met haar achtergrond als professioneel musicus snapt zij de wondere wereld van klassieke muziek als geen ander. Cécile is opgeleid als violiste en sloot haar Bachelor en Master met onderscheiding af bij Ilya Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam en bij David Takeno aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Na haar studie trad zij op als kamermusicus in het Sequenza String Trio en Kwartet Amsterdam maar speelde ook regelmatig mee in orkesten en ensembles als Amsterdam Sinfonietta, het Nederlands Kamerorkest, het Mahler Chamber Orchestra en Holland Symfonia. In 2016 maakte Cécile een carrièreswitch en ging aan de slag bij Radio 4. Daar werkte zij als programmamaker voor Het Avondconcert en Muziekwijzer. Sinds begin dit jaar is zij Programmeur Klassiek bij TivoliVredenburg.

Wim Vos Directeur Koninklijk Conservatorium Den Haag en Hoofd Klassiek afdeling Codarts Rotterdam

Wim Vos (1957) studeerde slagwerk aan het Koninklijk Conservatorium bij Frans van der Kraan. Nog tijdens zijn studie richtte hij, samen met drie medestudenten, de Slagwerkgroep Den Haag op. Daarnaast was hij ook actief in diverse nieuwe muziek ensembles zoals het ASKO en Schönberg Ensemble en Ensemble Modern waarmee hij op vele belangrijke Europese podia stond. Hij was zes jaar verbonden aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest en nadien nog vijftien jaar aan het Residentie Orkest. Nieuwe muziek en premières lopen als een rode draad door zijn carrière. Al vanaf het begin van zijn carrière was hij actief als docent aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar hij nu directeur van is. Bovendien is hij artistiek coördinator van de NJO Orkest en Ensemble Academie.

Quirine Viersen cellist

Ze won in 1994 als eerste Nederlandse een prijs op het prestigieuze Tsjaikovski Concours in Moskou, werd datzelfde jaar gelauwerd met de Nederlandse Muziekprijs en won in 2000 de Young Artist Award van de Credit Suisse. Het geeft wel aan hoezeer Quirine Viersen behoort tot de absolute top van internationaal beroemde cellisten. Als solist speelde ze met vermaarde orkesten als de Wiener Philharmoniker, het Philharmonisch Orkest van Sint-Petersburg en met vrijwel alle Nederlandse orkesten en ensembles. Ook kamermuziek ligt haar, en naast talloze optredens maakte ze ook 5 CD’s, zowel solo als in een ensemble. Ze is bovendien een graag geziene gast in radio en tv-programma’s als Kunststof, de Klassieken en Podium Witteman.

Annett Andriesen mezzosopraan

Annett Andriesen is al jaren de vrouw op het gebied van talentontwikkeling. Ze startte zelf jong, in 1967 en werkte samen met de grote Nederlandse operagezelschappen. Na een succesvolle internationale carrière als mezzosopraan stortte ze zich op het begeleiden van jongere artiesten. Ze leidde tien jaar lang het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch, en begeleidde het event tot de bekendheid die het nu heeft. Onder meer voor deze inzet is ze benoemd tot Officier in de orde van Nederlandse Leeuw.