Kandidaten seizoen 18|19 bekend

De audities voor het nieuwe seizoen zitten er op. De kandidaten van seizoen 18|19 zijn bekendgemaakt.

Pieter van Loenen, viool
“Zelfverzekerd, vol emotie, soeverein en een mooie spreker” – jury Dutch Classical Talent.

Pieter van Loenen studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Als solist en als kamermusicus geeft hij nu concerten in binnen- en buitenland, recent nog op tournees naar Amerika en China. Hij heeft een bijzondere interesse in hedendaagse muziek. Zo speelde Pieter in 2012 de Sequenza nr. 8 van Luciano Berio op een nationaal Berio-festival. Ook heeft hij verschillende keren de kans gehad om te werken met de befaamde pianist en dirigent Reinbert de Leeuw. In 2015 vertolkte Pieter de solopartij in de Nederlandse première van het dubbelconcert voor viool en piano van de Deense componist Hans Abrahamsen.

Rik Kuppen, piano
“Kleurenvirtuoos, poëtisch, mooi verhaal, mooie klank, poezieplan” – jury Dutch Classical Talent.

Rik Kuppen (1994) begon met pianospelen op dertienjarige leeftijd. Hij studeerde enkele jaren bij Veronika Szirmai-Milkó. In 2011 startte hij met de opleiding Klassiek Piano aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In juni 2017 heeft hij zijn Masteropleiding cum laude afgerond.
Naast muziek is Rik een liefhebber van literatuur en poëzie, en zijn muzikale interesses zijn uitgestrekt van oude tot hedendaagse muziek. Rik bespeelt sinds begin 2017 een prachtige Steinway O-180 uit 1977 die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Maya Fridman, cello
“Nieuw soort virtuositeit, voortrekker nieuw repertoire, hyptoniserend, mystica” – jury Dutch Classical Talent.

Maya Fridman, celliste, werd geboren in 1989 in Moskou, Rusland. Al op jonge leeftijd trad Maya op, onder de hoede van de Foundation van Yuri Bashmet, bij verschillende TV en radioprogramma’s.
Naast talloze andere prijzen, ontving ze tijdens haar studie aan het staatsconservatorium van Moskou, genoemd naar A.G. Schnittke, de prestigieuze Eerste Prijs op het International Festival of Slavic Music. In 2010 werd Maya toegelaten aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze studeerde bij Dmitry Ferschtman. Op 10 Juni 2016 behaalde ze haar masterdiploma met de hoogste onderscheiding. Al haar soloprogramma’s hebben een sterke emotionele impact op de luisteraar en bevatten werken van componisten van de afgelopen eeuw, maar ook compleet nieuwe werken van hedendaagse componisten.

Nuala McKenna, cello
“Enorme vertelkunst, kan ronken als een gamba, volksmuziek terug in bach, intelligent met hart programma” – jury Dutch Classical Talent.

Born into a family of musicians, Nuala McKenna (*1993) first took up playing the piano when she was four years old. At eight years she started to play the cello. Only four years later she was accepted as a prestudent at the Musikhochschule Lubeck in the class of Prof. Ulf Tischbirek. From 2011-2014 she was studying with Prof. Jean- Guihen Queyras at the Hochschule fur Musik Freiburg. She then continued her studies in the class of Prof. Ivan Monighetti in Basel and is currently in the Masters Programme at the Musikhochschule Stuttgart in the class of Prof. Conradin Brotbek.