Maya Fridman wint Dutch Classical Talent Award 2019

Zondagmiddag 19 mei heeft Maya Fridman de finale gewonnen van Dutch Classical Talent in TivoliVredenburg, Utrecht. Fridman wint een geldbedrag van €10.000 en geeft op vrijdag 14 juni 2019 een concert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Ook krijgt de winnaar airplay op NPO Radio 4 en een naamsvermelding in de Eregalerij bij de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. De publieksprijs is gewonnen door Pieter van Loenen.

De jury over Maya Fridman: “Als wat Maya speelde een spiegel was van de wereld van nu, dan willen we heel graag meer van het nu, alsjeblieft!”

Het finaleconcert in TivoliVredenburg was live te horen op NPO Radio 4. De volgende finalisten presenteerden zich aan jury en publiek: Rik Kuppen, Maya Fridman, Nuala McKenna en Pieter van Loenen. Het publiek kon online en in de zaal meestemmen voor de Publieksprijs en koos Pieter van Loenen als favoriet.
Een reactie uit het publiek: “Een zeldzaam inspirerend multitalent.” Van Loenen wint een concert in TivoliVredenburg.

Dutch Classical Talent Tour & Award
Dutch Classical Talent Tour & Award is een talentontwikkelingstraject van 18 maanden voor jonge musici in de leeftijd tot en met 28 jaar (zangers tot en met 30 jaar) die studeren of zijn afgestudeerd aan een van de Nederlandse conservatoria. De finale vormde de afsluiting van het Tour & Award-traject, een tour van twaalf concerten langs de grote concertzalen in het land. NPO Radio 4 gaf gedurende het traject alle kandidaten een podium op de radio middels airplay, interviews en live opnames in de studio.

Veelbelovende toekomst
De selectie als finalist is al een prijs op zich. Cécile Gouder de Beauregard, coördinator van Dutch Classical Talent: ”Het maken van een compleet concertprogramma en dit twaalf keer uitvoeren op de belangrijkste podia van Nederland is een unieke kans voor iedere jonge musicus. Daarnaast doen de deelnemers media-ervaring op door optredens bij NPO Radio 4 en krijgen ze coaching op het gebied van podiumpresentatie en programmeren. Deze ervaring komt goed van pas in hun verdere carrière. Dit seizoen hebben de vier finalisten zeer persoonlijke programma’s laten zien, dat belooft veel goeds voor de toekomst!”

Dutch Classical Talent is een initiatief van de Nederlandse concertzalen, NPO Radio 4 en de JCP Stichting.

Jury finale 2019
Annett Andriesen | voormalig directeur Internationaal Vocalisten Concours en mezzosopraan
Jorinke van Deelen | Programmeur Het Concertgebouw
Peter Tra | Programmeur TivoliVredenburg
Niels Bijl | Saxofonist
Yoram Ish-Hurwitz | Pianist en artistiek leider Oranjewoud Festival
Sven Arne Tepl | Algemeen & Artistiek Directeur Residentie Orkest
Tamar Brüggeman | Directeur Festival Wonderfeel
Tim Moen | Content Manager NPO Radio 4, juryvoorzitter